My poems …. Life and beauty .. sorrow and wisdom .. love and adventures … people , places and memories … Taher

Literaire Wake : vijfde verjaardag inval in Irak

Monday, April 7, 2008 | Dr. TAHER ALWAN

Literaire Wake : vijfde verjaardag inval in Irak

datum19 maart 2008
locatiePassa Porta, Dansaertstraat 46, B-1000 Brussel
inkomgratis
linkhttp://www.passaporta.be
Literaire Wake : vijfde verjaardag inval in IrakIn de nacht van 19 op 20 maart 2003 bombardeerden het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten de eerste doelwitten in Bagdad. Samen met het BRussells Tribunal en meer dan 70 schrijvers, denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland herdenkt Het beschrijf vijf jaar later de enorme humanitaire crisis waartoe deze inval heeft geleid met een Literaire Wake. Een bijzondere en gevarieerde avond om stil te staan bij de gevolgen van de oorlog en na te denken over de verdere afloop. Met een debat, getuigenissen van Iraaks-Belgische kunstenaars en veel auteurs…
DEEL 1 : DEBAT (20 u. > 21.25 u.)Nicky Aerts (VRT) debatteert met bekende academici over de toekomst van Irak :- Rik Coolsaet, hoogleraar internationale politiek (UGent) publiceerde onlangs De geschiedenis van de wereld van morgen- Anne Morelli is als historica verbonden aan de ULB, en legde onder meer de elementaire principes van oorlogspropaganda bloot- Lieven De Cauter is filosoof en medeoprichter van het BRussells Tribunal, het platform tegen de oorlogslogica van de VS- Jean Bricmont is fysicus en filosoof (UCL). Van hem verscheen recent Humanitaire interventies, mensenrechten als excuus voor oorlog.
Auteurs Annelies Verbeke, Layla Nabulsi en Gie Bogaert lezen een “Bericht aan de Bevolking”* op het podium.
DEEL 2 : IRAAKSE KUNSTENAARS GETUIGEN (21.45 u. > 22.55 u.)Iraakse kunstenaars die in België wonen praten met Nicky Aerts. Ze getuigen van de aanhoudende humanitaire crisis in hun land : - Fotograaf Karim Abraheem vluchtte in 1980 naar België en keerde pas onlangs terug naar zijn geboorteland. Tot 13 april toont hij in Passa Porta foto’s van Iraki's in hun dagelijkse, schijnbaar vreedzame omgeving. - Dr.Taher Alwan is een belangrijk schrijver, journalist, festivalorganisator en universiteitsdocent uit Bagdad. De oorlogssituatie dwong hem om anderhalf jaar geleden te vluchten naar België. - De Iraakse luitspeler Ali Abdulrasol zorgt voor muzikale intermezzo’s
Met live “Berichten aan de Bevolking”* door Nicole Verschoore, Bart Koubaa, Mustafa Kör, Patrick Lateur, Ingrid Vander Veken
DEEL 3 : DICHTERSPODIUM (23.15 u. > 24 u.)Dichters palmen het podium in en richten hun verzen tot het volk. Met “Berichten aan de Bevolking” door Herlinda Vekemans, Alain Delmotte, Daniel Simon, Kurt De Boodt, Johan De Boose, Peter Theunynck, Frank De Crits, Benoît Coppée, Serge Van Duynhoven, Didi de Paris, Xavier Roelens, Lieven De Cauter en Peeters Holvoet-Hanssen.
Berichten aan de BevolkingMeer dan 70 auteurs, onder wie Harold Pinter, Richard Powers, Tariq Ali, Paul Verhaeghen, Annelies Verbeke, Koen Peeters, Rachida Lamrabet en Paul Bogaert, … schreven Berichten aan de Bevolking: een literaire reflectie, een poëtische tekst of een woordensalvo waarin zij op hun manier aandacht vragen voor de droeve verjaardag. Alle berichten worden door Het beschrijf verzameld en ter publicatie aangeboden aan de Belgische media. Een aantal "berichtgevers" zijn ook aanwezig tijdens de Literaire Wake.
In de week van 17 tot 23 maart worden nog andere herdenkingsacties met kunstenaars en intellectuelen georganiseerd door onze collega’s in de Vooruit in Gent , in Monty in Antwerpen en in de Brusselse Cinema Nova. Daarnaast tonen een aantal auteurs hun engagement door samen met Vredesactie op 22 maart een “literaire wandeling” rond het NAVO-hoofdwartier te organiseren.
Meer informatie op
Toegang: gratisOrganisatie: Het beschrijf, The BRussells TribunalLocatie: Passa Porta, Dansaertstraat 46, B-1000 BrusselReservatie: 02 226 04 54 of online(Reserveren is niet noodzakelijk, wel aangewezen)

Tags: | 1 comments

1 comment:

HoedGekruid said...

Vriendelijk maar uitdrukkelijk verzoek de auteur te vermelden bij de foto die u plaatste.

U ontving deze foto gratis onder de voorwaarde dat u de organisatie (www.hoedgekruid.be vzw) en de fotograaf (Filip Van Zandycke) zou vermelden.

Gelieve dus

foto © Filip Van Zandycke / www.hoedgekruid.be vzw

te vermelden bij de foto.

Met HoedGekruide groeten.